İklim kriziyle mücadelede biz de varız...
Amacımız, "Armağanlaşma Kültürü”nü canlandırmak... “Potlaç” ile “karşılıklılık" ve “takas"a dayalı “şenlik" havasında bir “paylaşma" ortamı ve sadece bağış yapıp geri çekilmek yerine bilakis birlikte okuyacağımız yaşayan kütüphaneler hayal ediyoruz.
Potlaç, eski Türklerde, artı ürün birikimini önlemek için, eldeki fazlalığı toplumla paylaşarak hem toplumun bütünlüğünün hem de göçebe yaşamın kolaylaşmasını sağlayan törenlere verilen isim olduğu gibi aynı zamanda kişilerin birbirine armağan verdikleri bir Kızılderili dinsel bayramı olarak da biliniyor.
Fenerbahçe Üniversitesi bünyesinde yer alan üç fakülte ve Tohumluk Vakfı işbirliği ile Toplumsal Sorumluluk Projesi dersi kapsamında gerçekleştirilen “Potlaç Şenliği”nde takas, karşılıklılık, aşırı tüketim, iklim krizi ve “birlikte varoluş” kavramlarına dikkat çektik. Bazılarımız ilk defa satış yerine takas demeyi, para yerine takas eşyasının geçer akçe olduğunu öğrendi. Toplumsal sorumluluk ve STK bilincini deneyimledi, bağışın muhataplarıyla tanıştı. İyilik için ortaklaşa “muhabbet ve samimiyet” ile çalıştı. "Birlikte varoluş/interbeing” ve "ortak yaşam kültürü"nü deneyimledik. Günün sonunda, takas ile gelen kitap ve kırtasiye ürünlerimizi vakfımıza bağışladık. Bağış yapıp unutmak değil, "yaşayan bir kütüphane"de "birlikte okuyalım" istiyoruz. Bağışlarımızı Muş'taki Karakuyu İlkokulu ve Kızılağaç İlkokulu’na teslim etmek için yola çıkıyoruz.
Projemizin yürütücüsü Fenerbahçe Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Selamoğlu'na, destekleyen Fenerbahçe Üniversitesi'nin öğrenci, öğretim üyesi, idari personel ve güvenliğinden temizlik görevlisine değin tüm çalışanlarına ve Tohumluk Vakfı İstanbul İl Sorumlumuz Ebru Güzel'e, şenlikte zaman ayırıp gönlünü ve emeğini katan tüm İstanbul Gönüllülerimize ve İstanbul Genç Tohumluk Başkanı Elmira Z. Yüce’ye gönülden teşekkür ediyoruz.
Comments